Middle-Aged Mads




Den 16 augusti fyllde Madonna 50 år. Det rapporterades naturligtvis en del om detta i svensk dagspress, här kommer några utdrag från olika artiklar i de större tidningarna:

Anna Rabe, radio- och TV-krönikör på SvD, skrev om Kanal 5:s helkväll tillägnad Madonna: ”Madonna som artist är högst medelmåttig; det som gör henne stor är hennes målmedvetenhet och hennes outtröttliga uthållighet. Hennes sångröst är tunn och besitter inte något större register, hennes dans är förvisso skicklig men knappast bättre än någon annans. Hon är enligt traditionella mått mätt inte ens speciellt snygg och även om hon har haft en del hitlåtar under åren är hennes musikaliska gärning tämligen blygsam om man jämför med många andra.” Diskussionen känns gammal och irrelevant. Madonnas sångröst har återkommande kritiserats genom åren som otillräcklig och halvdan. Men att sångrösten inte är nummer ett för en karriär inom popindustrin är väl ett faktum? Jag förstår inte heller det intressanta i Rabes beskrivningen av Madonna som ”inte speciellt snygg”. Men visst ligger det något i att den outsinliga energin och viljestyrkan har hållit henne kvar i toppen under alla dessa år. Samtidigt är ju inte det någonting unikt för Madonna, utan gäller för de flesta som gjort en internationell karriär - oavsett bransch. Nej, pop- och mediefenomenet Madonna går inte att förklara genom att bryta ut några få element som röst, useende och målmedvetenhet.

Fredrik Strage på DN ger tre råd till Madonna i sin födelsedagshyllning: 1. Spela in en skiva med Pet Shop Boys (du gillade ju deras remix av "Sorry" så –mycket att du framförde den live). 2. Skriva en bok om hur det var att hänga i New York 1979 och dejta Jean-Michel Basquiat. 3. Uppträda i Sverige (det är pinsamt att du inte har gjort ett riktigt gig här –sedan 1990). Det sista håller jag definitivt med om, även om jag inte längre räknar mig till hennes fans – jag klamrar mig fortfarande fast vid Madonnas 80-talshits – känns det viktigt att någon gång se henne live.

Aftonbladets Susanne Nylén rapporterade om femtioårsfirandet som gick loss på i,2 miljoner: ”Draperad med ett glittrigt halsband från Givenchy, genomskinlig känning, lårhöga stövlar och en kuvertväska med sitt eget namn gick Madonna på nattklubben Volstead i West End.

Expressen, med Mail on Sunday som källa, skriver att maken Guy Richie nu gått med på att adoptera ett till barn – paret har tidigare varit oense om detta – lagom till födelsedagen. Enligt brittiska tidningar vill Madonna adoptera en malawisk flicka som heter Mercy. Om adoptionen går igenom blir det Madonnas fjärde barn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0