Free Museums



Att återinföra entréavgifter på muséerna var ingen hit. En majoritet av svenskarna är för fri entré på de statliga muséerna, även en stor del av de borgerliga väljare. När man införde fri entré ökade besökarna på många muséer med över 80 procent. På flera muséer i Stockhom minskade besökstalen med omkring 35 procent när slopade detta, även om det skett en viss återhämtning det senaste året.

Nu vill Folkpartiet i Göteborg återinföra gratis entré på muséerna i stan. Grunden till förslaget är att de folkvalda i kommunfullmäkige tycker att det "krävs en lyhördhet mot vad invånarna efterfrågar" för att kunna utveckla kulturutbudet. Bra.

Fri entré på muséerna var ett välkommet initiativ, det ökade som sagt antalet besök kraftigt - utställningarna sågs av fler och lokalerna utnyttjades bättre. Kostnaden för reformen var jämförelsevis liten för staten och skattebetalarna.

På flera muséer i New York finns en föreslagen entréavgift, men besökarna betalar så mycket eller så lite de vill för sin biljett. Detta skulle kunna vara ett alternativ om man inte återinför fria entréer på muséerna. Fri eller frivilligt stor entréavgift  gynnar både turismen och öppnar dörren till statligt finansierade kulturskatter för allmänheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0