Skuggutredningen


                         John Lennon klarade sig utan bidrag.

- Hur ska Sverige bli en ledande kulturnation? Det är alltid bra att sikta högt, men målet att bli en världsledande kulturnation känns en aning apart. Jag undrar om man ens har varit utanför landets gränser om man tror att det är möjligt. Man blir lite fnissig när man tar del av målet med skuggutredningen, det vill säga den alternativa utredningen, signerad en rad kulturarbetare, till regeringens kulturutredning.

Per Gudmundsson har skrivit en bra och bitvis jätterolig ledare om Skuggutredningen. De exempel från Skuggutredningens förslag han lyfter fram hör väl till de tossigaste (får man hoppas). Men ändå, de ger en bild av hur oprecist tankarna går när det gäller att ge konkreta idéer på hur svensk kultur ska bli världsledande.

Två av förslagen som fick tårarna att spruta när jag läste Gudmundssons ledare:

1. "Ganska vanlig är tron att statliga satsningar på kulturlivet betalar sig genom ökade skatteintäkter och fler jobb. En skådespelare ser därför helst en satsning på den personalintensiva filmen – ”till en början minst trehundra filmer om året.” - I så fall är jag beredd att bli skådis själv, verkar rätt kul. Och kvalitetskraven kan ju inte vara allt för höga om det ska produceras så många filmer.

2. "En annan skådespelare ser samma samband. ”De pengar som man satsar kommer tillbaka. Ju mer man satsar desto mer kommer tillbaka”. - Men vad bra! Då har vi ju lösningen till den perfekta ekonomin. Staten anställer alla människor - ju mer man satsar desto mer kommer tillbaka.

Jag är för stora satsningar på kulturen, både från privat och offentligt håll. Det är underbart att leva in en stad där tusentals och åter tusentals olika kulturuttryck blomstrar. Men som konstnär är det tufft att slå sig fram i New York (precis som det är överallt) och det är (tack och lov) inte medelmåttorna som märks på kulturscenen, vilket skulle vara en överhängande fara om staten gick in med garantilöner (hur nu det skulle finansieras) till alla kulturarbetare som inte kan försörja sig på sin konst.


Läs även andra bloggares åsikter om Skuggutredningen, Per Gudmundsson, Kultururedningen, kultur, politik, regeringen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0