Två böcker


I går läste jag ut Nina Solomins fantastiska reportagebok Ok, amen om ultraortodoxajudar i Williamsburg, Brooklyn. Nina Solomin bodde i Williamsburg under några år i slutet på 90-talet och lyckades bli en i gänget bland chassiderna som är kända för att inte släppa in folk som lever sekulärt, judar eller inte. Inte nog med att hon är en skicklig skribent, berättare och journalist; hon skrev boken i 25-års åldern och skapade sig förtroende i en värld som ytterst få någonsin får tillgång till.

Det märliga med chassiderna är att de lever helt avskurna från det som händer runt omkring dem - tidningar, radio, tv, bio, internet är inte tillåtet - ändå lever de mitt i smeten i New York, i populära och trendiga Williamsburg. Missa inte Ok amen, man blir förundrad och vill bara veta mer, mer, mer om denna märkligt isolerade grupp i metropolen.


                         Meryl Streep som Karen Blixen i Our of Africa från 1985.

Feminister och pionjärer av Moa Mathis låter inte jättekul, men jag hade i alla fall svårt att lägga den ifrån mig. Moa Mathis porträtterar fyra kvinnliga författare och äventyrare; Aphra Behn, Mary Kingsley, Isabelle Eberhardt och Karen Blixen som levde fantastiska liv man också i dag, i några av fallen över 300 år senare, fortsätter att häpnas över. Plötsligt känns allt så mycket enklare och mer uppnåligt när man tänker på exempelvis Aphra Behn som på 1600-talet seglade till Surinam, förmodligen två gånger, och sedan hem igen där hon blev en välkänd författare som kritiserade slavhandeln. Hinder för sånt man skulle vilja göra känns plötsligt mer överkomliga.

Kommentarer
Postat av: Anonym

skit

2010-11-15 @ 11:25:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0